Formålet er at sikre danske landmænd ny viden om optimale bekæmpelsesstrategier mod ukrudt og skadevoldere i landbrugsafgrøder samt at yde varsling for skadevoldere, så økonomien ved anvendelse af plantebeskyttelse bliver optimal og miljøpåvirkningen mindst mulig. Der gennemføres markforsøg med bekæmpelsesstrategier, som bl.a. belyser bekæmpelse af græsukrudt, svampesygdommen Septoria, ukrudt og skadevoldere i hestebønner, skadevoldere i vinterraps, græsserne grøn skærmaks og hanespore i majs samt behov for vækstregulering med nye højere kvælstofnormer. Aarhus Universitet undersøger bl.a. anvendelse af additiver til effektforbedring af ukrudtsmidler.Projektet indeholder landsdækkende monitering og varsling, så landmændene får beslutningsstøtte til at vurdere behov for bekæmpelse af sygdomme og skadedyr mere præcist og kan behandle rettidigt. Moniteringen sker i korn, majs og raps. Det centrale element i varslingen er en ugentlig kommentering af angrebsniveau, formidling af viden om skadetærskler og anvisninger om evt. bekæmpelse.
Forekomsten af rapsjordlopper følges via gule fangbakker på ca. 70 lokaliteter i planteavlskonsulenternes registreringsnet. Formålet er at vurdere behovet for bekæmpelse rettet mod rapsjordloppens larver. bladgnav.
Der bedømmes i tidligt såede marker i milde områder af landet. Der er pt. relativ få bladlus. Bekæmpelsestærsklen er i tidligt såede marker overskredet i ca. 10 procent af hvedemarkerne og i ca. 15 procent af vinterbygmarkerne.
Pt. er tærsklen på 25 rapsjordlopper overskredet på ca. 25 procent af lokaliteterne. Evt. bekæmpelse rettet mod larveangreb kan udføres fra 4-5 løvbladstadiet og indtil medio til ultimo oktober.
De milde vejr har været gunstig for bladlusene, så det er derfor nu vigtigt at undersøge markerne for evt. angreb først og fremmest de tidligt såede marker.
Der er udløst bekæmpelse rettet mod larver i ca. 30 procent af markerne. Bekæmpelse kan udføres fra 4-5 løvbladstadiet og indtil medio til ultimo september.
Bekæmpelsestærsklen er i dette efterår pt. overskredet i 32 procent af de tidligt såede hvedemarker og i 36 procent af de tidligt såede vinterbygmarker.
Bekæmpelsestærsklen er dette efterår overskredet i ca. 40 procent af markerne. Beslutning om evt. bekæmpelse vurderes at være truffet og skal ellers træffes nu. Ved sen indflyvning af bladlus bliver viruspletterne alt andet lige mindre.
Der er foretaget en analyse af evt. sammenhænge mellem angreb af bladsvampe i majs i registreringsnettet i 2013-2018 og oplysninger om dyrkningsteknik.
Sprøjtebommene bliver bredere, men hvad betyder bombredden for stabiliteten? I denne Farmtest er to sprøjter, der bortset fra bombredden er ens, testet for at vise, hvad stigende bombredde gør ved stabiliteten.
Bekæmpelsestærskel er pt. overskredet på ca. 45 procent af lokaliteterne. Mange marker er nu ikke længere modtagelig for hvedegalmyg, og bekæmpelse er her ikke længere aktuel.
Der er nødvendigt med en langsigtet strategi for at forebygge opformering af ukrudt og at anvende de kemiske midler på en måde, der forebygger udvikling af herbicidresistens.
Hestebønner tåler dyb såning, så der er mulighed for at et hold ukrudt kan nå at spire frem, som kan nedvisnes med glyphosat inden afgrøden spirer frem.
Hestebønner tåler dyb såning. Det giver mulighed for, at et hold ukrudt kan nå at spire frem og blive nedvisnet med glyphosat, inden afgrøden spirer frem.